Isporuka svim kurirskim službama
Isporuka u roku od 24h*
Sigurna kupovina
Korisnička podrška

Sajam pirotske kobasice ove godine – na sajtu

Sajam pirotske kobasice ove godine – na sajtu

LIFESTYLE 25. jan. 202116:14
Podeli:
 

N1

Sajam pirotske peglane kobasice ove godine neće biti odžan kao ranijih godina u sportskoj hali "Kej", zbog epidemiološke situacije i važećih mera o zabrani okupljanja, umesto čega je pokrenut sajt pirotskapeglana.rs na kome će biti omogućena promocija, kaže direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov.

„U želji da lokalnim proizvođačima i izlagačima pomognemo u promociji i prodaji proizvoda, pokrenuli smo internet predstavljanje, promociju i prodaju proizvoda učesnika sajma, odnosno članova Udruženja“, kazao je Zlatkov agenciji Beta.

Sajam organizuju Turistička organizacija Pirot i Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice, a na sajtu će trideset proizvođača predstaviti ovaj čuveni specijalitet po kome je Pirot poznat i van granica Srbije.

„Na internet prezentaciji naći će se trideset lokalnih proizvođača i dugogodišnjih izlagača ovog proizvoda. Svi proizvodi izlagača i proizvođača poslati su u Veterinarski Institut Niš na mikrobiološku analizu“, rekao je predsednik Udruženja proizvođača pirotske peglane kobasice Marjan Savić, dodajući da će ovaj sajt biti u funkciji i posle 30. januara, kada se planira ocena kvaliteta proizvoda koju će dati stručni žiri, u prostorijama Ekonomske škole u Pirotu.

Posetioci sajta moći će da se informišu o zaštiti geografskog porekla imena i Elaboratu zaštite proizvoda, moći će da pogledaju kako je do sada bio organizovan sajam peglane kobasice, kao i video zapise proizvođača i njihovo predstavljanje, uz obaveznu analizu bezbednosti proizvoda svih izlagača, koji poseduju markice sa QR kodom i karakteristikama proizvoda.

Do sada je održano osam sajmova peglane kobasice, a prošle godine je Sajam u hali „Kej“ posetilo više od 10.000 turista iz cele Srbije i susedne Bugarske.

Peglana kobasica pravi se jedino u pirotskom kraju tokom zime i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade.

Suše se na promaji i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Potkovice ovog specijaliteta se peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa.

 

Polja označena sa * su obavezna.

Pročitao sam i shvatio Politiku privatnosti.