Isporuka svim kurirskim službama
Isporuka u roku od 24h*
Sigurna kupovina
Korisnička podrška

Sajam pirotske peglane kobasice preko interneta

Sajam pirotske peglane kobasice preko interneta

 

Sajam pirotske peglane kobasice ove godine neće biti odžan kao ranijih godina u sportskoj hali “Kej“, zbog epidemiološke situacije i važećih mera o zabrani okupljanja. Umesto toga organizatori  Sajma, Turistička organizacija i Udruženje proizvodjača pirotske peglane kobasice, pokrenuli su sajt pod nazivom pirotskapeglana.rs.

Na ovom sajtu će trideset proizvodjača predstaviti ovaj čuveni specijalitet po kome je Pirot poznat i van granica Srbije.

“Svi proizvodi izlagača i proizvođača poslati su u Veterinarski Institut Niš na mikrobiološku analizu”, rekao je predsednik Udruženja proizvodjača pirotske peglane kobasice Marjan Savić, dodajući da će ovaj sajt biti u funkciji i posle 30. januara, kada se planira ocena kvaliteta proizvoda koju će dati stručni žiri, u prostorijama Ekonomske škole u Pirotu.

Posetioci sajta moći će da se informišu o zaštiti geografskog porekla imena i Elaboratu zaštite proizvoda, moći će da pogledaju kako je do sada bio organizovan sajam peglane kobasice, kao i video zapise proizvodjača i njihovo predstavljanje, uz obaveznu analizu bezbednosti proizvoda svih izlagača, koji poseduju markice sa QR kodom i karakteristikama proizvoda.

“U želji da lokalnim proizvodjačima i izlagačima pomognemo u promociji i prodaji proizvoda, pokrenuli smo internet predstavljanje, promociju i prodaju proizvoda učesnika sajma, odnosno članova Udruženja”, kaže direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov.

Podršku organizaciji manifestacije pružaju kompanija “Tigar Tajers“, „Dunav osiguranje“ Pirot, lokalni mediji, Ekonomska škola, Sportski centar, Dom kulture, JP „Komunalac“ i mnogi drugi. Pokrovitelj je Grad Pirot.

Do sada je održano osam sajmova peglane kobasice za koji je uvek vladalo veliko interesovanje ne samo učesnika, nego i posetilaca iz Srbije i inostranstva. Prošle godine je Sajam u hali Kej posetilo više od 10.000 turista iz cele Srbije i susedne Bugarske.

Peglana kobasica pravi se jedino u pirotskom kraju tokom zime i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade. Suše se na promaji i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Potkovice ovog specijaliteta se peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa.

Polja označena sa * su obavezna.

Pročitao sam i shvatio Politiku privatnosti.